Indonesië bestaat uit maar liefst 17.508 officieel geregistreerde eilanden en hiervan is Bali een van de populairste eilanden onder buitenlandse reizigers. Dit is niet heel gek, aangezien het een eiland is met diverse bezienswaardigheden; strand, cultuur, bergen, talloze rijstvelden en een prachtige onderwaterwereld. Door de korte afstanden kun je in weinig tijd ontzettend veel plekken aandoen en genieten van alles wat Bali je te bieden heeft. We hebben voor jou een rondreis door Bali samengesteld die alle leukste sights en plekken van het eiland bevat, perfect voor als je 2 of 3 weken de tijd hebt. Daarnaast delen we nog tips en belangrijke informatie over deze bestemming. Zo ben jij helemaal voorbereid als je Bali gaat verkennen!
Uluwatu – dag 1 en 2
Als je naar Bali vliegt, dan kom je aan op het vliegveld Ngurah Rai in Denpasar. Vanuit daar pak je de taxi naar Uluwatu, dit duurt ruim een half uurtje. Dit is de eerste en tevens meest zuidelijke bestemming van onze rondreis.
Als je van surfen houdt, dan zit je goed in Uluwatu. Dit is een van de beste plekken op het eiland om wat golven te pakken. Ook heb je hier heerlijke beachclubs, zoals het relaxte en gezellige Single Fin. Je kunt hier genieten van een drankje, terwijl je over de rotsen naar de zee kijkt. Wil je je dag doorbrengen op een plek die wat exclusiever en luxe is, dan kan je naar Omnia Bali. Hier heerst meer een soort club vibe. Je hebt hier prachtige infinity zwembaden en heerlijk eten. ‘s Avonds kun je in de verschillende beachclubs een dansje doen.
In Uluwatu zijn er natuurlijk ook talloze mooie stranden. Thomas beach en Bingin beach zijn voor ons de favorieten. Ze zijn beiden lekker rustig en je kunt hier heerlijk ontspannen en zonnebaden. Wil je wat cultuur opsnuiven? Geniet ‘s avonds van een bijzondere en authentieke ervaring door een zogenaamde kecak fire dance bij te wonen. Deze voorstelling wordt elke dag bij de Uluwatu tempel rond 18 uur en 19 uur vertoond.
Nusa Penida – dag 3-5
Vanuit Uluwatu rijd je binnen een uur naar de haven in Sanur. Daar kan je de boot pakken naar het eilandje Nusa Penida. De gemiddelde vaartijd is ongeveer een half uur. Wat een bijzonder eiland is Nusa Penida, vol met prachtige natuur. Bossen vol palmen wisselen zich af met rotsen en adembenemende uitzichten op valleien. Wij vonden Nusa Penida het mooiste eiland dicht bij Bali.
Bekijk hier de bekende klif in de vorm van een dinosaurus en zwem in de Blue Lagoon. Een andere highlight is het prachtige Diamond Beach. Het is hier allemaal nog een stuk authentieker dan op Bali en dat is ook terug te zien in de wegen. De wegen naar de bezienswaardigheden toe zitten soms vol met gaten. Ook heb je hier lang niet altijd straatlichten. Houd hier dus rekening mee en begin je weg naar huis op tijd. Nusa Penida wordt steeds meer bezocht door dagtoeristen, die in busjes worden rondgereden. Zowel de bezienswaardigheden als de wegen zullen dan een stuk drukker zijn.
Tip! Heb je altijd met manta roggen willen duiken? Op Nusa Penida bij de duiklocatie Manta Point heb je een goede kans om ze te spotten. Deze dieren zijn zó majestueus. Het is echt magisch als je je tussen een school manta roggen bevindt. Ze zijn erg nieuwsgierig, soms zwemt er ineens een gigantische manta ray vlak over je heen.
Nusa Lembongan en Nusa Ceningan – dag 6 en 7
Op dag 6 vertrek je in de ochtend met de ferry naar het volgende eiland. In een kwartiertje sta je op het overheerlijk relaxte Nusa Lembongan. Na al die indrukken van het mooie Nusa Penida, kun je hier even bijkomen. Nusa Lembongan is met een karakteristieke gele brug verbonden aan het kleinere eiland Nusa Ceningan. Dit kleine eiland kan je binnen een half uur rond rijden.
Nusa Lembongan en Nusa Ceningan verschillen weer van het ruige, grotere Nusa Penida. De afstanden zijn korter, de wegen wat meer begaanbaar en er zijn meer restaurants, cafés en beachclubs. Deze zijn wel wat knusser en intiemer dan in Uluwatu.
Je kunt Nusa Lembongan in 1 dag rond scooteren en daarna heerlijk neerploffen op een strandbedje. Een goede optie is Ohana’s, waar ze elke zondag live muziek spelen. Vergeet natuurlijk niet om tussen de middag voor een welverdiende lunch te stoppen in een van de gezellige cafeetjes, zoals Bali Eco Deli.
Wat je ook zeker niet mag missen is het kijken naar de surfers tijdens zonsondergang bij Mahana Point. Dit is een restaurant en bar gebouwd op de kliffen en er hangt hier een hele fijne sfeer. Drink een lekker drankje en luister naar de muziek, terwijl je geniet van een geweldig uitzicht. Als je een adrenaline boost zoekt, is er in Mahana Point bovendien de mogelijkheid om een duik te maken vanaf de kliffen.
De Gili eilanden – dag 8 en 9
Als je maar 2 weken de tijd hebt, adviseren wij om één van de Gili eilanden uit te kiezen en daar 2 dagen te blijven.
Gili Trawangan
Dit is het grootste eiland van de Gili eilanden. De ferry vanaf Nusa Lembongan doet er 2,5 uur over om bij dit eiland te komen. Op de Gili eilanden rijden er geen auto’s of scooters en je loopt dus naar je accommodatie. Houd hier rekening mee en boek een hotel of hostel dat niet al te ver van de pier vandaan ligt. Als je bent gesetteld, kan je een fiets huren om binnen een uur of twee het hele eiland te zien. Op Gili T kan je goed uitgaan. Aan de kust heb je vele barretjes waar je ’s avonds een dansje kunt wagen. Sama sama is een bekende reggae bar waar een hele chille sfeer hangt. Ze spelen hier vaak live muziek tot in de late uurtjes.
Gili Meno
Gili Meno is het rustigste en kleinste eiland van de drie. Hier vind je bovendien de mooiste stranden van alle Gili eilanden. Als je op zoek bent naar stilte, natuur en rust dan is dit een plek die je zeker niet moet missen. Dit eiland wordt vaak door stelletjes bezocht. Je hebt hier geen uitgaansgelegenheden en je zult niet veel mensen tegenkomen. Duiken en snorkelen is een populaire activiteit op dit eiland. In een uurtje wandel je rond dit eiland.
Gili Air
Gili Air is een mix van Gili T en Gili Meno. Qua grootte en drukte zit het eiland tussen de twee andere eilanden in. Als je liever niet de drukte van Gili T wilt, maar Gili Meno dan weer net te rustig vindt, is dit een ideaal eiland. Je kunt het hele eiland rondlopen in 1,5 uur. Ook hier is het mogelijk om mooie duiken te maken of te snorkelen.
Ubud – dag 10-12
Dan zijn we alweer toe aan de volgende stop. De reis van een van de Gili eilanden naar Ubud, is de langste reis van de hele trip. Met de boot vaar je terug naar Sanur, deze overtocht duurt vanuit Gili T gemiddeld 3,5 uur. Vanuit Sanur kun je dan weer een taxi nemen naar Ubud, wat iets minder dan een uur duurt. Omdat je deze dag vanwege het reizen al veel tijd kwijt bent, zouden wij aanraden om 3 dagen (inclusief het reizen) voor Ubud uit te trekken.
In Ubud kun je naast veel tempels, ook de mooiste groene rijstterrassen bekijken. Vooral Tegalalang Rice Terrace is heel bekend en ook erg toeristisch, maar ondanks dat toch een leuke bezienswaardigheid. Het is erg mooi opgezet en de rijstterrassen hebben indrukwekkende, hoge etages. Bovendien kun je hier allerlei soorten smaken thee en koffie proeven. Je kunt hier zelfs de duurste koffie ter wereld drinken. Kopi Luwak wordt gemaakt van koffiebonen die door een luwak (soort civetkat) worden opgegeten en uitgepoept. Wij raden dit echter niet aan, omdat er veel dierenleed bij komt kijken. De dieren worden in te kleine kooien gehouden en hebben geen bewegingsvrijheid. Daarnaast heeft Tegalalang meerdere wandelpaden en een heuse schommel die hoog boven de rijstvelden zwaait. Zo zie je de rijstvelden van weer een heel ander perspectief.
Wat verder van Ubud vandaan bevindt zich het Jatiluwih Rice Terrace. Dit terras is ruimer opgezet en wat makkelijker toegankelijk om te bewandelen. Het is daarnaast ook minder toeristisch. Jatiluwih heeft wel wat minder hoogteverschil tussen de etages in vergelijking met Tegalalang, maar daardoor heb je meer weidse vergezichten. Op de achtergrond zie je zelfs de bergen.
Als je van watervallen houdt, kan je in Ubud je geluk op. Er zijn in de omgeving van Ubud veel verschillende watervallen. Een bijzondere waterval is de Leke Leke waterval. Deze zou je goed kunnen combineren met Jatiluwih, de rijafstand is maximaal 45 minuten. Als je die dag nog extra tijd hebt, kun je de mooie Nungnung waterval eraan toevoegen. Je bent hier ruim een half uur voor onderweg vanuit Leke Leke. Nungnung is onze favoriete waterval. De waterval is als het ware omsloten met vol begroeide rotswanden en als je vlak vóór zonsondergang komt, heb je een grote kans alleen te zijn en hopelijk net als ons het geluk om vuurvliegjes te zien. Wat een magische plek! Lees hier meer over de 9 mooiste watervallen op Bali.
Canggu – dag 13 en 14
De laatste stop is Canggu. Aan de levendige hoofdstraat Batu Bolong zitten talloze winkeltjes en cafés. Vind het perfecte souvenir in de Love Anchor, een klein schattig marktje tussen de winkels. Aan het einde van deze straat ligt het Batu Bolong strand. De golven zijn hier meestal niet zo hoog, daarom is dit voor beginners die willen leren surfen de beste plek. Boek dan wel een surfles in de ochtend, want ’s middags kan het – vooral in het hoogseizoen – erg druk worden in het water. Naast het strand bevindt zich de bekende Old Man’s Bar, waar je elke dag een feestje kunt pakken. Soms zijn hier zakkenrollers actief, wees dus alert!
Een andere leuke plek om uit te gaan op dinsdag en donderdag is Pretty Poison. Iedereen zit hier rondom de skate ramp te kijken naar de dappere skaters die hier hun kunsten vertonen. Bezoek van tevoren nog even de Black Cat Supermarket, deze zit naast Pretty Poison. Neem een kijkje in de kapotte koelkast en laat je verrassen!
Om de avond af te sluiten kan je altijd terecht in de Sand Bar op het strand, waar je kunt dansen met je voeten in het zand.
Als je wat meer op verkenning wil en de zijstraten ingaat, sta je vaak zo ineens tussen de rijstvelden. Het is dus echt de moeite waard om ook de omgeving van Canggu wat beter te verkennen. Zo heb je op 20 minuten afstand van Canggu centrum een bijzondere yoga retreat/ detox spa/ boutique hotel genaamd Udara Bali. Ook als je hier niet verblijft, kun je tegen een prijs gebruikmaken van de faciliteiten, behandelingen en yoga lessen die ze aanbieden. De weg hiernaartoe is al prachtig en je zult vaak willen stoppen om foto’s te maken.
Canggu is dé bestemming om lekker te eten. Ze hebben zo onderhand elke keuken die je je kan bedenken, de keuze is reuze. Een van onze favorieten is La Brisa. Dit is een beachclub waar je overdag ook heerlijk kunt vertoeven. Hier kun je gemakkelijk een hele dag doorbrengen en lekker eten, drankjes drinken, zonnen, zwemmen en nóg meer eten. Varuna Warung staat daarnaast hoog op de lijst, vanwege de authentieke Indonesische keuken. Alle gerechten staan hier al klaar in een vitrine en jij kiest zelf uit welke schaal je één of meerdere scheppen wilt. Tot slot kan Crate Cafe niet ontbreken, hier haal je de meest overheerlijke bowls of sandwiches en kijk je tijdens het opeten uit op een mooi rijstveld.
Uitbreidingsmogelijkheden
Als je langer dan twee weken de tijd hebt, zijn er verschillende opties om je extra dagen te vullen. Wij raden aan om het Komodo National Park te bezoeken. Dit park bestaat uit kleine vulkanische eilanden en ontdek je daarom per boot. Het handigste startpunt hiervoor is vanuit het eiland Flores. Hiervoor moet je wel een binnenlandse vlucht maken.
Als je liever geen extra vlucht pakt, kan je ook de andere twee Gili eilanden bezoeken. Daarnaast kan je Mount Batur of Mount Agung beklimmen. Wij hebben Mount Batur beklommen en vonden dat goed te doen. Je doet hier in totaal één nacht over, inclusief het vervoer van en naar het beginpunt van de klim vanaf je hotel in de buurt. Je begint in het midden van de nacht met klimmen, eenmaal boven aan de top gekomen krijg je een klein ontbijtje en kun je de prachtige zonsopkomst aanschouwen. Daarna begint de afdaling weer terug naar beneden. De tocht omhoog duurt zo’n 2 uur, de afdaling is uiteraard een stuk sneller. Als je Mount Agung wil beklimmen, dan overnacht je één nacht op de berg als je omhoog gaat en nog één als je weer terug komt. De klim omhoog duurt zo’n 5 tot 7 uur.
Uiteraard is het ook lekker om een wat rustiger reistempo aan te houden en bij elke bestemming wat extra dagen te rekenen. Wij raden aan om wat langer te verblijven in Nusa Penida, Ubud of Canggu.
Lombok
Lombok is een andere optie als je wat langer de tijd hebt. Het is een eiland dicht bij Bali. Het is het beste om te beschrijven als het Bali van 50 jaar geleden. Er heerst nog een ander tempo, waardoor het heel erg relaxed is. Je zult hier niet de luxe en drukte van Bali ervaren. De natuur op Lombok is stiekem nóg mooier dan op Bali. Vanaf Gili T vaar je hier met de ferry in een uurtje naartoe. Voor dit eiland heb je voor een eerste indruk minimaal een week nodig en om het écht goed te zien al gauw 2 weken. De hoogtepunten zijn de kustplaats Kuta, Mount Rinjani (die je kan beklimmen) en het rustige, groene bergdorpje Tetebatu.
Geld op Bali
De valuta die in Bali wordt gebruikt is de Indonesische Rupiah. Helaas start een klein bedrag al in de duizenden in Rupiah, dus dat wordt veel rekenen. Als je geld pint van je bankrekening, ben je er dan bewust van dat er wisselkoerskosten moeten worden betaald. Pinpas fraude komt helaas vaak voor op Bali en ook wij hebben het aan den lijve ondervonden. Wees daarom alert en gebruik het liefst geldautomaten die ergens binnen staan. Het allerbelangrijkste is om je pincode goed af te schermen.
Vervoer op Bali
Je kunt op Bali gebruikmaken van de taxi. Als je wat geld wil besparen, dan kun je ook gebruikmaken van een Gojek. Dit is de Indonesische versie van Uber. Op Bali wordt er voor het vervoer veel gebruikgemaakt van Gojeks. Naast dat je via de Gojek app een auto taxi kunt boeken, is het ook mogelijk om een ritje achterop de scooter te regelen. Aangezien in sommige plekken (zoals Canggu) de auto’s van Gojek niet in het centrum mogen komen, is de scooter Gojek dé manier om van punt A naar punt B te komen.
Mocht je zelf willen rijden, dan kun je natuurlijk ook een scooter huren. Dit is de ultieme vorm van vrijheid, maar wees je ervan bewust dat de wegen een stuk slechter zijn dan in Nederland. Daarnaast rijden de inwoners van Indonesië links en wordt er heel anders met verkeersregels omgegaan. Soms vraag je je af of er überhaupt wel verkeersregels zijn. Vanwege de vele ongelukken met toeristen op een scooter, hebben de autoriteiten van Bali besloten om scooterverhuur aan buitenlanders niet meer toe te staan. Deze beslissing is op dit moment gelukkig nog niet in werking.
Als je tussen de verschillende eilanden wil reizen, dan is dat mogelijk met een ferry of speedboat. De ferry doet er langer over, maar is wel een stuk goedkoper. Je hebt daarnaast nog de optie om een binnenlandse vlucht te pakken, als je naar Lombok of Flores reist.
Wat zijn de kosten voor 2 weken Bali
Het ligt natuurlijk helemaal aan jezelf hoeveel geld je uitgeeft in Bali. Ga je duiken, een berg beklimmen, naar een kecak fire dance of loungen in een luxe beach club, dan lopen de kosten steeds meer op. Hieronder vind je per categorie wat de gemiddelde kosten zijn per dag.
Accommodatie
Als je een backpacker bent en niet veel behoefte hebt aan luxe, dan zou je al voor onder de 10 euro per nacht kunnen verblijven in een hostel. Ga je voor een meer luxe hostel, dan gaan de prijzen al gauw tot 15 à 20 euro per nacht per persoon. Dit is natuurlijk wel dé manier om veel mensen te leren kennen en tegelijkertijd geld te besparen. Mocht je liever in een privé kamer overnachten, dan betaal je voor een middenklasse hotel zo tussen de 30 en 50 euro per nacht per kamer.
Eten en drinken
In de toeristische plekken heb je keuze uit veel verschillende keukens. Japans, Italiaans, Argentijns, Mexicaans, Hawaiiaans en ga zo maar door. Deze restaurants zijn helaas wel een stuk duurder. Denk dan aan 10 tot 15 euro voor een diner met een drankje. Als je wil besparen op het eten, eet dan wat vaker Indonesisch in een lokaal restaurant. Hier kun je je trek al stillen voor een paar euro’s. In de meeste toeristische plekken zul je niet snel ziek worden van het eten of drinken en kun je bijvoorbeeld makkelijk ijsblokjes bestellen. Op de wat meer afgelegen plekken zouden we aanraden om altijd het zekere voor het onzekere te nemen. Typische Indonesische gerechten zijn Nasi of Bami Goreng, Beef Rendang (onze favoriet), Gado Gado en de bekende rijsttafel, zodat je van alles een beetje kunt proeven. Voor een heerlijk verfrissend drankje drink je kokoswater uit een echte kokosnoot! Dit kost vaak maar 1,50 tot 2 euro. Natuurlijk maken ze op Bali ook lekkere cocktails, hier ben je gemiddeld zo rond de 5 tot 7 euro voor kwijt.
Vervoer
Als je niet zelf wil rijden, kan je kiezen uit gewone taxi’s en Gojeks. De officiële taxi’s kosten een stuk meer en de prijs bespreek je voordat je instapt. Als je via de Gojek app een taxi auto of scooter bestelt, dan betaal je een vaste prijs die in de app staat. Daarnaast ben je voor het vervoer tussen de eilanden aangewezen op de ferry of speedboat. De ferries zijn natuurlijk een stuk goedkoper, maar duren helaas langer. Bij ons kostte de ferry van Sanur naar Nusa Penida ongeveer 15 euro per persoon.
Als je al deze drie categorieën bij elkaar optelt, dan kan je rekenen op een gemiddelde uitgave van 40 tot 50 euro per persoon per dag. Dit bedrag bestaat uit 15-20 euro voor accommodatie, 15-20 euro voor eten en drinken, 5 euro voor vervoer en 5 euro voor excursies/entree/uitjes. Dit gemiddelde bedrag per persoon per dag is dus exclusief de vliegtickets.